Regionaal Netwerk POH-GGZ 2022

< terug Vrij
Datum donderdag 29 september 2022
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Type nascholing Op locatie
Locatie Congres Centrum & Vergadercentrum Hanze Plaza, Groningen
Organisatie Elann in opdracht van Zorgadvies Groningen
Prijs € 85,00
Meer informatie bij: Gerard Tros
Meer Informatie e-mail: g.tros@elann.nl
Meer Informatie telefoon: 06-51249893
Doelgroep POH GGZ

Inschrijven met accountRegistreren en inschrijven


Inleiding

Een middag voor de POH-GGZ!
Met een workshop van Els Blijd (InterPsy) over Autisme bij meisjes en vrouwen, aandacht voor de POH-GGZ als zorgverlener en als mens m.b.v. VR bril, ontspanning en doot het met elkaar bespreken van stellingen.


Inhoud

Workshop Autisme bij meisjes en vrouwen
Autisme komt minder vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Tegelijkertijd lijkt het minder vaak herkend te worden. Dit komt onder andere doordat autisme bij meisjes en vrouwen er, op het eerste gezicht, anders uit kan zien. Maar ook omdat veel vrouwen met autisme er alles aan om maar normaal gevonden te worden. Ze proberen hun moeilijkheden en problemen zoveel mogelijk te verbergen.

Hoewel meisjes en vrouwen vaak zeer succesvol kunnen zijn in het camoufleren van autistische kenmerken, kan dit een hoge tol eisen. Geregeld krijgen ze hierdoor bijkomende lichamelijke en psychische klachten, zoals angst, depressie en burn-out. Behandeling van deze klachten helpt maar tijdelijk, onvoldoende of zelfs averechts, omdat er geen rekening wordt gehouden met het onderliggende autisme. Het is daarom van groot belang dat er meer aandacht komt voor hoe autisme er bij vrouwen uitziet, zodat dit beter herkend wordt en passende behandeling ingezet kan worden.

Aanbod in carrousel vorm (onder voorbehoud):

Gebruik VR-bril
Stress, pijn, angst en langdurige belasting legt momenteel een hoge druk op ons zorgsysteem. Zowel voor patiënten als voor zorgprofessionals zelf. In sommige situaties kan stress heel nuttig zijn, maar langdurige stress, dat put je langzaam uit. Dit heeft veel uitval tot gevolg en kan bij zieken het herstel erg in de weg staan. Tijdens de workshop van VRelax gaan we in op de effecten van stress op het lichaam en geest. En we laten zien dat het met nieuwe technieken, zoals Virtual Reality mogelijk is om ontspanning te vinden.

Stoelmassage
Stoelmassage is een laagdrempelige vorm van massage. Je zit op een speciale ergonomische stoel en kunt je kleren gewoon aanhouden.
Het is een acupressuur massage waarbij druk wordt gegeven op punten op je hoofd, nek, rug, schouders en armen.
De meest voorkomende klachten waarbij stoelmassage effectief is, zijn o.a. spanningsklachten, nekklachten, hoofdpijn en rugklachten
Stoelmassage kan o.a. vermindering van lichamelijke klachten als gevolg van stress en RSI tot gevolg hebben.

Tension Releasing Excercises
TRE, oftewel Tension Releasing Exercises, is een reeks fysieke oefeningen die onbewust het trillen van je spieren activeert.
TRE is een laagdrempelige manier om met stress en trauma om te gaan en daarom voor bijna iedereen geschikt. TRE kan voor iedereen spanning verlichten. Of je nu slachtoffer bent van een ongeluk of van een vorm van geweld, militair bent met PTSS, je je gezin wat harmonischer wilt krijgen, verlichting zoekt van werkstress of burn-out of gewoon lekkerder in je vel wilt zitten.


Programma

Voorlopig:

13.00 Opening en welkom door Roelinda Bos, adviseur Zorgadvies Groningen
13.15 Els Blijd - Autisme bij meisjes en vrouw
14.15 pauze
14.30 Aandacht voor jou! VR-bril, stoelmassage, TRE ontspanningsoefeningen (allemaal nog onder voorbehoud)
16.00 Aandacht voor de POH-GGZ als zorgverlener en als mens (gesprek a.h.v. stellingen)
16.45 Afsluiting


Docent

Roelinda Bos is adviseur bij Zorgadvies Groningen (vh ROS Groningen)

dr. Els M.A. Blijd-Hoogewys is klinisch psycholoog en psychotherapeut (cognitief gedragstherapeut VGCt en groepspsychotherapeut NVGP). Ze is als behandelinhoudelijk manager verbonden aan INTER-PSY te Groningen. Els is voorzitter van de Female Autism Network of the Netherlands (FANN) en van CASS18+. Ze is ook programmadirecteur van het Nationaal Autisme Congres. Els publiceert regelmatig, houdt lezingen en geeft deskundigheidsbevordering over autisme.

Sebastiaan Lommelaars, VRelax Groningen

Petra van Hoving,


Inschrijven met accountRegistreren en inschrijven< Terug