Afscheid

27 april 2015

De komende editie van de Breedenburgcursus staat bol van de seks, de drugs en de rock ’n roll. Het is Jan Rijkmans’ zesde en laatste en het belooft weer een spannende te worden. Als lid van de voorbereidingscommissie kijkt hij met veel plezier achterom en vooruit.

Twaalf jaar geleden blies de Deskundigheidsbevorderingscommissie de Breedenburgcursus nieuw leven in. Jan Rijkmans was erbij. Hij vertelt over ‘zijn’ cursus:

Het is een sterk merk: de Breedenburgcursus. En met recht. Onze onderwerpen vind je niet terug in het nascholingsaanbod dat wordt aangestuurd door de farmaceutische industrie. Onze nascholingen raken aan jezelf, aan de beleving van je werk. Wij hebben vooral aandacht voor de emotionele kant van je vak en het delen van je ervaringen met collega’s. Daar komt bij dat wij onze nascholingen niet simpelweg vol plempen met gastsprekers. Bij ons moet je als deelnemer stevig aan de bak: er wordt een actieve bijdrage van je verwacht. Zelfwerkzaamheid is het credo.

De Breedenburgcursus wordt iedere twee jaar gehouden. Ook nu is het weer gelukt om een mooi programma in elkaar te zetten. Zoals gezegd met (een beetje) seks, (veel) drugs en (een avond vol) rock ’n roll. Om de hoofden leeg en de tongen los te maken, starten we al jaren met een fietstocht, ‘waar onderweg iets gebeurt en waar je iets mee moet’. Succes verzekerd: iedereen is meteen op stoom. Dat actieve, zelfwerkzame is de kracht van de cursus. Maar ook de gesprekken die je hebt met je collega’s; de onderlinge betrokkenheid. Als je je collega’s kent en spreekt, weet je ook (weer) wat je samenbindt. Het kan een enorme steun in de rug zijn om te weten hoe een ander iets aanpakt of oplost en daartoe is de Breedenburgcursus bij uitstek de gelegenheid.

Jan Rijkmans vertrekt niet alleen als lid van de Breedenburgcommissie, hij stopt volgend jaar ook als huisarts. Bijna 35 jaar runde hij samen met zijn vrouw Josien de praktijk aan het Zuiderdiep:

Het is voorbij gevlogen. Er is in die tijd veel veranderd. Ten goede, vooral. We begonnen met zijn beidjes en een assistente en zijn inmiddels met nog twee assistentes, een diëtiste, een POH GGZ en een POH Somatiek uitgegroeid tot een hele club. Werkinhoudelijk een vooruitgang, en gezellig ook, maar even zo goed wel een huis vol.

Ik kijk met plezier achterom, maar zeker ook vooruit. We hebben samen met ELANN tijdig en naar alle tevredenheid in onze opvolging kunnen voorzien: dat verliep op rolletjes. En met onze bouwkavel in Peize hebben we ‘een lot uit de loterij’. We hebben zin in het huis dat we er laten bouwen. En na de drukte en de hectiek van de stad kijken we uit naar de rust en de ruimte van het platteland.

Meer weten over de Breedenburgcursus?

Dit jaar vindt de Breedenburgcursus plaats op 10 t/m 12 en 17 t/m 19 juni, als vanouds op Schiermonnikoog. Het volledige programma vindt u hier. Voor meer informatie kunt u mailen of bellen met Janneke Middel, 050 3666442.