Huisartsenzorg en asielzoekers

5 februari 2016

Benieuwd naar de impact en de vereisten vroeg ELANN/ROS huisarts Ad van der Kamp naar zijn ervaringen met de zorgverlening aan asielzoekers.

Hoe ben je betrokken geraakt bij de zorgverlening voor een AZC?

Van 2000 tot 2004 hebben mijn collega en ik voor 1500 asielzoekers de huisartsenzorg geleverd. De zorg voor  een AZC was toen niet erg in trek bij huisartsen. Voor ons was het een volledige betrekking.  In 2014 kwam in de omgeving van onze praktijk een AZC waarvoor we nu weer voor 2 jaar de zorg leveren.

Hoe ervaar jij de zorg voor asielzoekers en in welke mate verschilt die van de reguliere zorgverlening?

De zorg aan asielzoekers is in wezen niet anders dan voor de praktijkpopulatie. De populatie bestaat in het algemeen uit kinderen en jong volwassen, de ouderen zijn ondervertegenwoordigd. Er zijn cultuurverschillen, maar als je daar open voor staat is dat een leuk element in de consultvoering.

De presentatie van klachten en verwachtingen van asielzoekers is over het algemeen wat anders dan de populatie uit het dorp. Dit kan soms complexe gesprekken geven, maar over het algemeen is hier met wat extra uitleg wel weer uit te komen.

Een groot verschil met de praktijk is dat een GCA verpleegkundige een selectie maakt voor het huisartsenspreekuur, veel vragen handelt zij zelf af. De kwaliteit van de verpleegkundige is over het algemeen hoog. Bij het uitleggen van een ziektebeeld of behandelplan is een patiënt ook weer terug te verwijzen naar de verpleegkundige voor verduidelijking.

Welke impact heeft het op jou en je praktijk(medewerkers)?

Op mijn praktijkmedewerkers heeft deze zorg geen invloed. Wij leveren drie maal per week huisartsenzorg op het AZC terrein en niet vanuit onze praktijk.

Op mij als huisarts heeft deze zorg verder ook geen impact. De toestroom bestaat in ons AZC voor 90% uit Syriërs en Eritreeërs. Relatief is de zorgvraag voor psychische klachten niet erg hoog in vergelijking met onze ervaringen van 2000 tot 2004.

Zijn er speciale vereisten of voorwaarden waaraan een huisarts moet voldoen om deze zorg te leveren?

Interesse voor patiënten uit andere culturen waarbij je als huisarts  openstaat voor een andere presentatie van klachten.

Geduld is een belangrijke vereiste. 90% van de klachten zijn vergelijkbaar met een doorsnee praktijk. Voor onbegrepen klachten is wat extra aandacht en studie nodig naar de pathologie en ziekten in het land van herkomst. De drempel voor verwijzen ligt wat lager in verband met bijvoorbeeld communicatieproblemen of onbekende aandoeningen.

Worden huisartsen ondersteund bij hun werkzaamheden voor het AZC?

Door de doktersassistente, de GCA verpleegkundige en GGZ-SPVer.

Zou jij het op je nemen van deze aanvullende zorg adviseren aan collegae?

Alleen als de huisarts de tijd kan vrijmaken en interesse heeft voor de zorg aan asielzoekers.