Kroon op het werk

21 april 2017

Van alle lof die het project ‘Wedde dat ’t lukt’ oogstte en de prijzen die het won, spande het bezoek op 4 april toch wel de kroon. Letterlijk.

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige Annemieke Kerkhof en huisarts Hans Berg hadden er een taart om verwed. Zij dacht dat het werkbezoek dat vanuit Den Haag was aangekondigd wel eens koninklijk kon zijn. Hij wist zeker van niet. Zij had gelijk: op 4 april bracht koning Willem Alexander samen met zijn Groninger commissaris, René Paas, een verrassingsbezoek aan het lokale initiatief ‘Wedde dat ’t lukt’.

De groepsfoto van het bezoek van koning Willem Alexander aan Wedde dat 't Lukt De groepsfoto van het bezoek van koning Willem Alexander aan Wedde dat 't Lukt

Het bezoek maakte deel uit van een reeks waarin de aandacht speciaal uitgaat naar wat mensen er samen aan doen om de sociale samenhang te versterken. In Wedde is dat ‘Wedde dat ’t lukt’: een ‘noaberhulp’-initiatief dat het mogelijk maakt dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen doordat professionele hulpverleners samenwerken met vrijwilligers uit het dorp. Verbindende schakel is de dorpsondersteuner: de ogen en oren van de dorpsgemeenschap.

Wedde dat ’t lukt is het geesteskind van Hans Berg. En hoe graag en enthousiast hij er zelf ook over vertelt, op 4 april was die rol voorbehouden aan de hulpvragers, vrijwilligers en de dorpsondersteuner. Zij spraken een uur lang over hun ervaringen met een heel ontspannen en een bijzonder goed geïnformeerde koning, aldus Berg.

De groepsfoto die van het gesprek met Willem Alexander werd gemaakt, ging naar alle (meer dan 100) vrijwilligers. Volgens Berg staat hij bij menigeen ‘op de schoorsteenmantel’: het is de kroon op hun werk voor Wedde dat ’t lukt.