Nieuw Gezondheidscentrum Roden verbindt eerstelijnszorg

18 december 2018

De bouw van het nieuwe Gezondheidscentrum Roden gaat begin 2019 van start. ELANN vroeg huisarts Marijke Olthof naar haar ervaringen bij de realisatie ervan.

In het Gezondheidscentrum zullen zich drie huisartspraktijken vestigen; twee solisten en één duo-maatschap. Daarnaast komen er een zelfstandige apotheek, een maatschap voor fysiotherapie, Certe en een drietal thuiszorgorganisaties. In flexibel te verhuren ruimtes is nog plaats voor kleine zelfstandigen binnen de gezondheidszorg, zoals pedicures, logopedisten, psychologen en zo meer.

Voordelen

Marijke Olthof, huisarts en praktijkmanager bij huisartsenpraktijk Mantingh, is nauw betrokken bij de realisatie van het nieuwe pand. Zij  vertelt: Het doel van het Gezondheidscentrum is om in een modern gebouw meerdere disciplines samen te brengen met een aantal voordelen: intensievere samenwerking in de eerste lijn, verbeterde toegankelijkheid voor de patiënt en een one-stop shop binnen de eerstelijnsgezondheidszorg. Vanaf de ondertekening van de intentieovereenkomst komen de huurders maandelijks bijeen om grote onderwerpen, zoals het selecteren van een partij voor de ICT, telefonie en beveiligingsdiensten, te behandelen. Maar ook kleinere onderwerpen, zoals de belettering op de gevel, komen aan bod. Door hier met z'n allen over te praten en samen een beslissing te nemen, voelt het nu al als 'ons centrum'.

Wat Olthof aan andere huisartsen met bouwplannen mee zou willen geven is de tijd te nemen voor de voorbereiding van de plannen. Het is raadzaam om op tijd te beginnen. Een jaar voorafgaand aan de start van de bouw beginnen met intensief overleg is niet raar, dit schept juist een basis waarop vervolgens goede keuzes gemaakt kunnen worden. Stel eventueel via een POT-overeenkomst een praktijkmanager aan die de bouwgerelateerde zaken vanuit de zorgverleners begeleidt.

Benieuwd naar nog meer ervaringen van Marijke Olthof? Klik dan hier voor het volledige interview.

Meer info

Voor meer informatie over het proces van bouwen of verbouwen, samenwerken en personeel delen of voorbeelden van realisatie van nieuw- of verbouw in de provincie, kunt u bellen of mailen met Hinda Stegeman, tel. 050 3666444.