Ondernemend dokteren in Noordoost-Groningen

11 november 2016

Een busrit door Noordoost-Groningen bood een groep waarnemende huisartsen en AIOS een blik op het vak en de regio. “De mogelijkheden zijn legio.”

Op 27 oktober organiseerden de WAGRO Groningen en ELANN/ROS een busreis door Noordoost-Groningen voor waarnemende huisartsen en AIOS. De tocht voerde langs huisartsen in Musselkanaal, Sellingen en Delfzijl. Hun verhalen hadden één ding gemeen: de dokter en de regio hebben elkaar veel te bieden.

Ruimte

Loes Prak leidt de groep rond in Medisch Centrum Musselpark. Een fonkelnieuw multidisciplinair gezondheidscentrum dat eerder dit jaar voor en door de regio (met lokale architecten en bouwbedrijven) werd ondergebracht in een voormalig schoolpand in Musselkanaal. Het centrum is een goed voorbeeld van de ruimte die deze regio (ook letterlijk) te bieden heeft en hoe je die naar je hand kunt zetten. Tijdens de rondleiding komen de uitdagingen rond de bouw en de financiering van het centrum uitgebreid aan bod.

Eigen baas

In Sellingen is het verhaal van Esther Oelen helder en duidelijk: “Zolang je goed kijkt naar je eigen situatie, hoef je niet bang te zijn om een praktijk over te nemen. Het is belangrijk dat de aard en grootte van een patiëntenpopulatie bij je passen: het maakt uit of je kostwinner bent of niet, en of je een apotheekvergunning hebt of niet. Reken alles goed door en zoek daar hulp bij. Wees je bewust van de emoties die met een overname gepaard kunnen gaan en doe daarom de onderhandelingen over bijvoorbeeld de goodwill (bij een apotheekhoudende praktijk)  liever niet zelf.” Gevraagd naar de voor- en nadelen van het praktijkhouderschap vindt Esther de eindverantwoordelijkheid soms zwaar wegen. “Die ligt bij jou en bij jou alleen. Daar staat tegenover dat je eigen baas bent en alles zelf bepaalt, en dat maakt voor mij veel goed.”

Goed te doen

Roelien van der Veen nam anderhalf jaar geleden de praktijk in Wildervank over. Het viel haar enorm mee.  “Natuurlijk, je moet wel een aantal zaken regelen, maar met de hulp van de VVAA en ELANN is dat goed te doen. En dat geldt trouwens ook voor de tijd die ik kwijt ben met de praktijk. Ik heb een geweldige assistente, dat scheelt enorm. En ik verkoop al mijn diensten: die tijd steek ik liever in mijn eigen patiënten.”

Naast Roelien was ook Ingrid Gerrits, huisarts in Woldendorp, mee. Tijdens het bezoek aan Esther Oelen vertelde zij uitgebreid over ‘het apotheekhoudend zijn’ en in Delfzijl deelde zij haar ervaringen met zorgvernieuwing.   

Begeleiding

Marion Bouwmeester en Anja Karg vertellen over hun ervaringen met gezamenlijk praktijkhouderschap in Delfzijl. Marion maakt deel uit van een kostenmaatschap (waar de inkomsten zijn gescheiden en een deel van de kosten wordt gedeeld) en Anja koos voor een duo-constructie met mede-praktijkhouder Joanne Webster. “Om gedeeld praktijkhouderschap te kunnen laten slagen, moet je het goed met elkaar kunnen vinden. Je gaat een ‘tweede huwelijk’ aan.  Ga dus niet over één nacht ijs, maar laat je in dat besluitvormingsproces begeleiden of coachen.”

Proactief

De verhalen van de huisartsen worden aangevuld met informatie over de proactieve rol die ELANN/ROS en Menzis spelen bij de opvolging van huisartsen in de regio. Erik Volders en Hinda Stegeman van ELANN/ROS noemen de startersgesprekken en de Zorgondernemerscan. Etty ter Steeg gaat kort in op de modules Continuïteit  en Praktijkmanagement. Mayke Reimert  van de WAGRO Groningen vertelt over de plannen voor het samenstellen van een pool van huisartsen die ervaring hebben met praktijkovername. Zij zouden (als een soort coach) startende  huisartsen bij de praktijkvoering kunnen adviseren door de cijfers ‘zorginhoudelijk’ en met al hun ervaring van commentaar te voorzien.

Kansen

Op de terugweg wordt de deelnemers gevraagd of deze dag hun perceptie van dokteren in Noordoost-Groningen heeft veranderd.

“Het heeft mijn blik verbreed. Ik heb mensen gehoord die denken in kansen  in plaats van problemen. En dat maakt veel mogelijk.”

“Ik zou er wel zin in hebben:  deze regio trekt mij heel erg. Een overname blijkt minder moeilijk te zijn dan ik dacht. En daarna is het niet automatisch zo dat je alleen nog maar aan het werk bent. Na vandaag weet ik dat ik degene ben die dat bepaalt.”

“In wat ik wel en niet wil is er na vandaag niet veel veranderd. Wat ik wel meeneem zijn de mogelijkheden in begeleiding en coaching en wat je daarin kunt verwachten van organisaties als ELANN/ROS en Menzis.”

“Mijn blik op het vak en de regio is na vandaag niet wezenlijk veranderd, maar ik vond het kijkje in verschillende keukens wel erg leuk. En ook al zijn sommige oplossingen misschien uit noodzaak geboren, het maakt de mensen en hun onderlinge samenwerking wel creatief en dat is zeker niet slecht.”

Dagvoorzitter Vivian van Vliet van de WAGRO Groningen  vatte de dag als volgt samen: “Als je kijkt naar aantallen patiënten, dan is Oost-Groningen een krimpregio. Maar als je denkt in kansen en mogelijkheden voor ondernemende huisartsen, dan zie je Noordoost-Groningen als een groeigebied.”

Vragen?

Voor meer informatie over de begeleiding van ELANN/ROS bij overname en opvolging, kunt u bellen of mailen met Erik Volders, tel. 050 3666446.