Samen aan de wandel

24 januari 2018

Help uw patiënt op weg naar een gezonde leefstijl en doe mee aan de Nationale Diabetes Challenge: ga samen wandelen.

Meer bewegen  is een veel gegeven advies aan chronisch zieke patiënten om hun gezondheid te verbeteren. U kunt uw patiënten stimuleren door ze  van de juiste informatie te voorzien en ze handvatten voor de toepassing in de thuissituatie te geven. Maar hoe leuk zou het zijn om zelf het goede voorbeeld te geven en samen met uw patiënten in beweging te komen!?

Wandelchallenge

Een mooi alternatief is de Diabetes Challenge, opgezet door de Bas van de Goor Foundation  (BvdGF). Met behulp van de BvdGF kunnen zorgprofessionals een wandelchallenge organiseren om hun patiënten te stimuleren meer te gaan bewegen,  het heft in eigen hand te nemen en actief te werken aan hun gezondheid. Gedurende 16 tot 20 weken wordt er één keer per week gezamenlijk gewandeld. Afhankelijk van de persoonlijke doelen wordt er op de andere dagen van de week zelfstandig gewandeld. Op de laatste dag is het mogelijk om de laatste kilometers met alle deelnemers af te leggen tijdens het Challenge Diabetes Festival.

Ervaringen in de regio

Inmiddels nemen er al verschillende praktijken in onze regio actief deel aan de Diabetes Challenge. Lijkt het u nu ook leuk om samen met uw patiënten te gaan bewegen en bent u nieuwsgierig hoe anderen dit georganiseerd hebben? Neem dan gerust via de mail contact op met Jolanda Kamminga van Huisartsengroepspraktijk Leek of Vivian van Vliet van Huisartsenpraktijk Andeweg, Groningen. De BvdGF organiseert ook voorlichtingsavonden  voor geïnteresseerde zorgprofessionals over de lokale organisatie van de Diabetes Challenge .

Eigen initiatief

Ook zonder de BvdGF  is het natuurlijk heel goed mogelijk om dergelijke activiteiten te organiseren. Samen wandelen is een laagdrempelige manier om uw patiënten in beweging te krijgen en te laten ervaren hoe leuk en gezellig meer bewegen kan zijn. U kunt zelf de frequentie en periode bepalen. Werkt u toe naar een regionaal wandelevenement of bedenkt u als praktijk zelf een mooie doelstelling? Het is tevens een mooie gelegenheid om met uw patiënten in gesprek te gaan over ervaringen, leefstijl, ziek zijn en voeding. En, zeker ook niet onbelangrijk, u werkt zelf ook direct aan uw dagelijkse beweging en conditie!