Stageplaatsen doktersassistentes en praktijkondersteuners

15 februari 2018

Met het jaar wordt de regionale arbeidsmarkt voor doktersassistenten en POH S  krapper. Het geringe aantal stageplaatsen vormt onderdeel van het probleem.

Met de mogelijkheid om eerstelijnszorgverleners vacatures te laten plaatsen op de website van ELANN wordt steeds meer in een behoefte voorzien. Bijkomend voordeel is dat op deze manier een beeld verkregen wordt van de actuele situatie op de arbeidsmarkt. Wat opvalt is dat het aantal vacatures voor doktersassistenten sterk toeneemt. In 2017 zijn er 67 vacatures voor een doktersassistente geplaatst. Dit jaar zijn dat er alleen al in januari 17. Zet die trend zich voort, dan gaan we richting de 150 tot 200 vacatures in 2018.

Aanbod

Een deel van het probleem lijkt te liggen in het feit dat studenten soms moeilijk een stageplaats kunnen vinden. Daarom is ELANN vorig jaar gestart met de mogelijkheid om een oproep voor een stageplaats op de website te laten plaatsen. Een aantal studenten heeft hierdoor gelukkig een stageplaats kunnen krijgen. Desondanks blijft het aanbod van stageplaatsen ontoereikend. De student moet ervaring opdoen in verschillende werkomgevingen, ook in een huisartsenpraktijk.

De studenten doktersassistent gaan in het eerste jaar een week op oriëntatiestage bij een huisartsenpraktijk, en in het tweede en het derde jaar twee keer tien weken en een keer twintig weken op stage, waarbij een huisartsen-  en een ziekenhuisstage hoort.

Een leerplaats voor een praktijkondersteuner verschilt per opleiding, maar bedraagt tussen de acht en twaalf uur per week gedurende 40 tot 48 weken bij een éénjarige opleiding. Bij een tweejarige opleiding kan het aantal uren per week minder zijn.

Mogelijkheden

Natuurlijk heeft niet iedere praktijk de mogelijkheid om een stageplaats aan te bieden. Werkplek en begeleiding moeten wel aanwezig zijn.  Hopelijk gaat elke praktijk met elkaar (huisarts en medewerkers) bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie

Met vragen over stages voor doktersassistenten kunt u bellen of mailen met Petra Tholen-Meijer (Noorderpoort), telefoon 050 3688300 of 088 2307814 of 0625 681439.

Voor meer informatie over leerplaatsen voor POH S belt of mailt u met Beatrice Schilstra (Hanzehogeschool), telefoon 050 5957334.