Uit de DKB commissie Diëtisten

17 juni 2016

Met een terugblik  op de FODMAP cursus van 25 mei én een wisseling van de wacht: Marjan Faber volgt Sanne Kramp op als lid van de DKB commissie.

FODMAP

Op 25 mei organiseerde ELANN de cursus FODMAP voor diëtisten.

FODMAP staat voor fermenteerbare, oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen: stofjes in onze voeding die mensen met het prikkelbaar darm syndroom buikklachten kunnen geven. Met behulp van het FODMAP dieet kunnen zij uitzoeken op welke voedingsmiddelen zij wel en niet reageren.

Marloes Collins Marloes Collins

Marloes Collins van het Allergieplatform behandelde de basisaspecten van het FODMAP dieet en gaf verdiepende informatie. Eén van de dingen die zij benadrukte was het belang van een goede begeleiding tijdens het FODMAP dieet. Veel mensen laten namelijk álle voedingsmiddelen waar zij op kunnen reageren weg, zodat ze minder klachten hebben. Voor een normaal eetpatroon is het echter belangrijk om juist uit te proberen van welke producten je geen last hebt, zodat je de juiste keuzes kan maken. Marloes gaf de diëtisten tips en tools, die zij in de praktijk kunnen gebruiken tijdens het FODMAP dieet.  Er was volop ruimte voor het stellen van vragen en er werden verschillende cases besproken die de deelnemers zelf hadden ingebracht. Al met al  een geslaagde en leerzame middag, die mede mogelijk werd gemaakt door Science for Health, de onderzoeksgroep van Yakult Nederland.

Samenstelling van de commissie

Sinds een aantal jaren bestaat de DKB-commissie Diëtisten uit twee diëtisten, Sanne Kramp en Tonie van der Walle, en Gerard Tros van ELANN. Als gevolg van drukke werkzaamheden gaat Sanne helaas  stoppen met haar werkzaamheden voor de commissie. Gelukkig bleek al vrij snel dat een andere diëtist beschikbaar is voor haar opvolging: Marjan Faber van Diëtistenpraktijk Balanza.

ELANN bedankt Sanne voor haar inzet in de afgelopen jaren en wenst Marjan veel succes toe.