Uit gouden korenaren, schiep God de boven-Zwollenaren

28 april 2015

Over afstanden en reisminuten. Column van Bert Westerink.

Wie in Groningen woont, woont perifeer. Ik bedoel maar, reis een uur en je bent slechts in Zwolle. Dat deelname aan landelijke bijeenkomsten ons tijd kost is een fact of life. We zakken er voor af naar de centraal gelegen regio Utrecht. No nonsense-bijeenkomsten langs de snelwegen (motel Bunnik; Domus Medica Utrecht-West; NBC Nieuwegein) en  het softere werk in de stationsomgeving van Hoog Catharijne.

De sinds m’n studietijd ontwikkelde gewoonte om alles per OV te doen houd ik in de regel aan. Je leest  de ‘stukken’, ontspant met een boek,  belt,  surft of typt: tel uit je (tijd)winst. Zo ga ik ook naar de vier  jaarlijkse vergaderingen van het ROS netwerk in Driebergen. Onlangs stapte ik er als ‘trekker’ in een werkgroep, die me al een paar keer naar de Randstad leidde. Totdat ons secretariaat voorstelde om eens in Zwolle te vergaderen. Goed beschouwd geen raar idee als je de treintijd in aanmerking neemt. De vijf leden komen uit Zwolle (0 reistijd); Den Haag (105 min.); Amsterdam (68 min.) en Utrecht (52 min.). Samen  met mijn reis-uur uit Groningen maakt dat 285 min. Zouden we uitgaan van Utrecht dan wordt dat respectievelijk: 52 + 37 + 30 + 0 + 115 = 234 minuten. Een verschil dat vooral bepaald wordt door de Haagse 105 (Zwolle) dan wel  37 (Utrecht) minuten, of mijn (en uw) 60 dan wel  115 minuten. Zoals gezegd, die leggen we doorgaans zonder al te veel nadenken of schroom af. Maar voor een werkgroep die herhaaldelijk vergadert,  valt het verschil van die ene keer royaal weg. Toch?

Vonden de werkgroepleden  desgevraagd ook, maar na veel gesoebat over een datum was het eind van het liedje dat we het maar moesten combineren met de volgende vergadering van het ROS netwerk. Driebergen dus. Als we dan om 8.00 uur  zouden beginnen,  bleven ‘we’  mooi de files voor. Ik liet me niet kisten en boekte een overnachting aldaar, maar wist genoeg.  Inmiddels kom ik er niet meer voor achter m’n bureau weg: we vergaderen nu telefonisch!

ELANN  speelt al langer in op de afstand tot interessante, maar in Centraal-Nederland  belegde cursussen of symposia. Er is een eigen cursorisch aanbod ontwikkeld. In de nabije omgeving. Onze ‘nascholing’ biedt een veelzijdige keuze. En wat nou zo mooi is, de belangstelling ervoor loopt als een trein!