WAGRO café over praktijkhouderschap

26 mei 2017

Tijdens het WAGRO café op 20 april spraken drie huisartsen elk vanuit hun eigen perspectief over praktijkovername en de invulling van praktijkhouderschap.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de WAGRO Groningen en ELANN/ROS en trok zo’n twintig huisartsen met praktijkovername-ambities. Het café stond in het teken van praktijkhouder- en ondernemerschap. Daarnaast werden de resultaten besproken van de tweejaarlijkse WAGRO vestigingsenquête onder waarnemers, HIDHA en AIOS (waarover meer in onze nieuwsbrief van juni).  

Het programma  bestond uit drie huisartsen, die elk vanuit hun eigen perspectief over praktijkovername en de invulling van praktijkhouderschap spraken. Een sinds twee jaar praktijkhoudende huisarts schetste vooral de persoonlijke ontwikkeling die hij doormaakte richting het praktijkhouderschap en het proces van het “eigen maken” en moderniseren van de overgenomen solopraktijk. Nadien kon zijn praktijk bezichtigd worden. Een andere recente praktijkhouder ging vooral in op de financiële en organisatorische aspecten van een praktijkovername en de praktijkvoering in een groepsverband.

Tot slot was een oudere huisarts bereid gevonden om zijn apotheekhoudende praktijk “te pitchen” aan de aanwezige jongere collegae. De praktijk behoeft opvolging binnen twee tot drie jaar en het WAGRO café bood een goede gelegenheid om de praktijk in al haar facetten toe te lichten: van historische ontwikkeling tot een recente winst- en verliesrekening.

Tijdens de interactieve afsluiting werd teruggekomen op het voorstel om ervaren en startende huisartsen aan elkaar te koppelen. Hier zal vanuit de Huisartsenkring, WAGRO en ELANN/ROS een vervolg aan worden gegeven.