Digitale scholing Zorgpad OSAS: deel 1

< terug
Type nascholing E-learning
Locatie Online
Organisatie Elann in opdracht van de GHC
Prijs GHC-leden € 0,00
Meer informatie bij: Karen Diephuis
Meer Informatie e-mail: k.diephuis@elann.nl
Meer Informatie telefoon: 06-20024127
Doelgroep Huisarts
Zorgprogramma Zorgprogramma overstijgend

Inschrijven met accountRegistreren en inschrijven


Inleiding

Als huisarts wordt u regelmatig geconfronteerd met patiënten met een vermoedelijke slaapstoornis. Op basis van (hetero)anamnese kan worden gedacht aan o.a. slapeloosheid, restless legs, narcolepsie of obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). Vaak kunt u als huisarts deze patiënten zelf begeleiden maar in het geval van verdenking OSAS dient u te verwijzen naar het ziekenhuis of een slaapcentrum.


Inhoud

Bij OSAS stokt de adem tijdens de slaap, variërend van vijf tot meer dan dertig keer per uur. Tijdens dergelijke ademstops (apneus) daalt het zuurstofgehalte in het bloed, waarop het lichaam reageert met een wekreactie om de ademhaling weer op gang te helpen. Dit gebeurt vaak zonder dat de slaper er zelf erg in heeft.

Door verstoring van het slaappatroon rusten OSAS-patiënten 's nachts minder goed uit, zijn zij slaperig overdag, functioneren zij slechter op hun werk en hebben zij een verhoogd risico op ernstige ongevallen op het werk en/of in het verkeer. De laatste jaren is daarnaast bekend geworden dat OSAS is geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen als hart- & vaatziekten (hypertensie, hartritmestoornissen, hartinfarcten en hersenbloedingen), diabetes mellitus, bruxisme en dementie. Het tijdig diagnosticeren en behandelen van OSAS is daarom van belang om gezondheidsschade en kosten op zowel korte als lange termijn te verminderen.

Voorheen verwezen huisartsen alle patiënten met een verdenking op slaapapneu naar een gespecialiseerd slaapcentrum. Hier worden zij beoordeeld door een (team van) medisch specialist(en) en ondergaat de patiënt een uitgebreid slaaponderzoek. Een dergelijke poly-(somno)grafie is intensief voor de patiënt, kost veel tijd en gaat bovendien gepaard met hoge kosten. Daarnaast zijn de wachtlijsten voor een slaaponderzoek vaak lang en is het onderzoek (wanneer uitgevoerd in een slaapcentrum) minder representatief voor het doorbrengen van de nacht in eigen bed.

Het zorgpad OSAS is erop gericht om het diagnostisch proces van OSAS eenvoudig, snel, kostenefficiënt en patiëntvriendelijk te laten verlopen. Met de OSAS-zelfmeting kunt u OSAS alleen uitsluiten. Voor het aantonen van OSAS blijft verwijzing noodzakelijk.

Deel 2 van de scholing Zorgpad OSAS betreft een praktijkbezoek (of online) door een medewerker van DiagnOSAS. Zie voor een volledige beschrijving van alle stappen die nodig zijn om als huisartsenpraktijk te starten met het zorgpad OSAS de GHC website: https://www.ghcgroningen.nl/zorgvernieuwing/zorgpad-osas.


Leerdoelen

De leerdoelen van deze presentatie zijn:

  • Opfrissen van kennis over slaapstoornissen
  • Verdieping obstructief slaapapneu syndroom (OSAS)
  • Behandeling van OSAS (inclusief leefstijl)
  • Introductie van het zorgpad OSAS inclusief OSAsense
  • In staat zijn om OSAsense te gebruiken in uw praktijk

Docent

De heer T. Verbeek van Buuren, huisarts


Overige informatie

De GHC heeft begin 2019 het zorgpad OSAS geïntroduceerd. Bij een vermoeden op OSAS kunt u in uw praktijk gebruik maken van een OSAS-zelfmeting (zie www.osasense.nl). OSAsense is eenvoudig in gebruik en kan door de patiënt thuis worden gebruikt terwijl hij/zij slaapt in zijn/haar eigen bed. Als OSAS niet kan worden uitgesloten dient u alsnog te verwijzen waarbij de resultaten van het uitgevoerde onderzoek (inclusief vragenlijsten) de patiënt volgen. De introductie van het zorgpad OSAS is afgestemd met de longartsen van de Groninger ziekenhuizen en Menzis. Het volgen van deze scholing is verplicht om gebruik te maken van het zorgpad OSAS (tenminste door één huisarts per praktijklocatie).


Inschrijven met accountRegistreren en inschrijven



< Terug