Gespreksvoering over het levenseinde startdatum 9 mei 2023

< terug Nog 8 plekken vrij
Datum dinsdag 09 mei 2023
Tijd 19:30 - 20:30 uur
Type nascholing Online
Locatie Online
Organisatie Elann
Prijs € 0,00
Meer informatie bij: Janneke Komduur
Meer Informatie e-mail: j.komduur@elann.nl
Meer Informatie telefoon: 06-51259183
Accreditatiepunten toegekend V&V: 4

Inschrijven met accountRegistreren en inschrijven


9 mei 19.30-20.30 uur
16 en 23 mei 19.30-21.00 uur


Inleiding

Gesprekken over het levenseinde zijn belangrijk voor mensen die ziek of kwetsbaar zijn. Het is aan de zorgverlener om dat gesprek aan te gaan. Waarom? Omdat het helpt een beter beeld te krijgen over wat de mens wel of niet belangrijk vindt in de laatste jaren van het leven. En welke wensen en beperkingen hij daarbij heeft. Dan gaat het zowel om onderwerpen als reanimeren, wel of niet behandelen en de euthanasie vraag als ook om de vraag wat maakt voor mij het leven de moeite waard. Dus praten over het leven en de eindigheid van het leven helpt mensen om in het hier en nu beter in het leven te staan. Als zorgverlener kun je daarnaast ook een brug bouwen tussen partners en/of kinderen die anders met de dood, de eindigheid om gaan, dan de kwetsbare mens, zodat families hierover in contact zijn met elkaar. En om uiteindelijk gezamenlijk, cliënt en zorgverlener, tot besluiten te komen over de zorg.

Inhoud training
De training bestaat uit 3 online sessies. Daarbij staat het oefenen in de gesprekken centraal. Dat doen we in sessie 1 een uur en in sessie 2 en 3 anderhalf uur. Dan samen met een acteur. Naast het oefenen bieden we theorie aan over:

  • Wanneer je het gesprek aan kunt gaan bij mensen met bijvoorbeeld hartfalen, oncologische aandoeningen, neurologische aandoeningen, dementie etc.
  • Waar het gesprek over zou moeten gaan. Naast een behandelwensen formulier mag het ook gaan over bijvoorbeeld waar wil iemand sterven? Of de vraag of iemand nog iets wil afronden of nalaten?
  • Hoe kom je in gesprek als de client het er liever niet over heeft?
  • Hoe kom je in gesprek als de cliënt zegt alles al te hebben geregeld?
  • Hoe krijg je zicht op het juiste moment om het gesprek aan te gaan?

Opbrengst voor deelnemers
Je hebt na de training meer handvatten om het gesprek over het levenseinde aan te gaan bij cliënten die divers zijn in hun regievoering.
Je weet beter wanneer je het gesprek aan kunt gaan en hoe je dat kunt doen bij de verschillende mensen die je in je praktijk tegenkomt.
Je weet welke onderwerpen in een gesprek aanbod zouden kunnen/ moeten komen.
Na afloop krijg je nog een paar praktische handvatten aangereikt.

Benodigde ingangskennis voor deelname:
De onlinetraining gaat over HOE je het ACP gesprek voert. Het helpt als je voorafgaand aan de training weet wat we in Nederland onder ACP verstaan. Dat is onder andere te lezen in de landelijke leidraad ACP. Websites die bezocht kunnen worden zijn: Palliaweb, voorbereiding laatste levensfase Na elke bijeenkomst krijgen de deelnemers de presentatie toegestuurd.

NB. Ongeveer een week voorafgaand aan de training krijg je via de trainer van STEM een mail met de zoomlink toegestuurd.


Docent

De training wordt gegeven door Bert Buizert van stichting Stem


Inschrijven met accountRegistreren en inschrijven< Terug