CASPIR modules 1 t/m 5 (Huisarts)

< terug Vol
Datum dinsdag 14 mei 2024
Tijd 18:15 - 21:45 uur
Type nascholing Op locatie
Locatie Flonk Hotel Groningen Zuid
Organisatie Elann in opdracht van de GHC
Prijs € 450,00
Meer informatie bij: Karen Diephuis
Meer Informatie e-mail: k.diephuis@elann.nl
Meer Informatie telefoon: 06-20024127
Doelgroep Huisarts
Zorgprogramma COPD/Astma
Accreditatiepunten toegekend ABC1: 10

Aanmelden voor wachtlijst

Deze nascholing wordt mede mogelijk gemaakt door AstraZeneca.

Module 2: 14 mei 2024 / Module 3: 27 juni 2024 / Module 5: 18 november 2024

Docenten:
Roland Riemersma, kaderarts astma/COPD
André Scheper, longfunctieanalist Treant
Dirk Heerdink, longarts Treant (alleen Module 5)


Inleiding

De CASPIR cursus is een praktische duocursus ontwikkeld door de CAHAG over spirometrie in de eerste lijn, bedoeld voor enerzijds huisartsen en anderzijds verpleegkundig specialisten, praktijkverpleegkundigen, -ondersteuners en -assistenten (dat wil zeggen de disciplines die in de huisartsenpraktijk spirometrie uitvoeren onder verantwoordelijkheid van de huisarts).

Digitale leeromgeving
Minimaal 2 weken voor aanvang van Module 2 ontvangt u een e-mail met daarin de inloggegevens voor de digitale leeromgeving van CAHAG. In deze omgeving staat het volledig gedigitaliseerde lesmateriaal van Module 1 tot en met Module 5 van de CASPIR cursus voor u klaar.

Module 1 tot en met 5 beslaat een periode van ongeveer een half jaar. Module 1 en 4 kan de deelnemer thuis of in de praktijk volgen/maken. Module 2, 3 en 5 zijn bijeenkomsten.


Inhoud

Module 1 - Zelfstudie e-learningmodule
Module 1 is een e-learning die thuis achter de laptop of tablet gemaakt kan worden. Deze e-learning gaat over de basisbeginselen van het uitvoeren en beoordelen van spirometrie in de huisartsenpraktijk. U volgt deze e-learning in de digitale leeromgeving van CAHAG.
Duur: 1 uur. Accreditatie: 1 punt.

Module 2 - Bijeenkomst op locatie

  • Informatie over: longfysiologie, uitvoering spirometrie volgens ATS/ERS richtlijn (2005), inhoud NHG-praktijkwijzer (2008) over spirometrie, organisatie spirometrie, keuze apparaat, onderhoud en kwaliteitscontroles
  • Start interpretatie

Duur: 3 uur. Accreditatie: 3 punten.

Module 3 - Bijeenkomst op locatie

  • Introductie longfunctielaboratorium middels filmpje
  • Theorie spirometrie
  • Praktisch oefenen
  • Techniek, reproduceerbaarheid, uitslag beoordelen (uitvoerder en beoordelaar)
  • Toelichting portfolio

Duur: 2,5 uur. Accreditatie: 3 punten.

Module 4 - Maken portfolio
In de praktijk verzamelen van een portfolio met eigen spirometrietesten en beoordeling door longfunctieanalist.
Het portfolio bestaat uit:
a. Een aantal vragen over training, organisatie, materiaal en protocollen zoals die in de eigen praktijk gebruikt moeten worden.
b. Curves. De eisen voor het portfolio voor het CASPIR certificaat staan in het gedigitaliseerde lesmateriaal bij module 4. De deelnemer levert het portfolio in vóór module 5 (datum deadline wordt bekendgemaakt op bijeenkomst module 2).
c. De opdracht om van een patiënt van de hierboven gespaarde patiënten een casus te maken voor bespreking tijdens module 5.

Uitvoerder en beoordelaar leveren samen één portfolio in. Als uitvoerder en beoordelaar niet samen aan de cursus deelnemen, dan moet toch een portfolio worden ingediend. De uitvoerder moet zorgen dat een CASPIR gecertificeerde beoordelaar uit de praktijk de longfuncties beoordeelt en het beoordelingsformulier spirometrie invult. Dat geldt ook omgekeerd. Een beoordelaar moet zorgen dat hij longfuncties beoordeelt die een CASPIR gecertificeerde uitvoerder heeft gedaan.
Duur: ong. 3 tot 6 uur. Accreditatie: geen.

Module 5 - Bijeenkomst op locatie
Bespreken inhoud portfolio van deelnemer, casusbespreking, praktijkexamen (uitvoerder) en eindtoets.
Duur: 3 uur. Accreditatie: 3 punten.


Programma

17.30 uur Ontvangst met soep en broodjes
18.15 uur Aanvang cursus
19.45 uur Koffie/theepauze
20.00 uur Vervolg cursus
21.45 uur Afsluiting

Module 3 duurt tot 21.00 uur.


Overige informatie

DBC-COPD
Het volgen van een longfunctienascholing, zoals de CASPIR, is een voorwaarde voor contractering van het DBC-COPD met de GHC wanneer de huisarts het longfunctieonderzoek in zijn eigen praktijk wil uitvoeren.

Certificaat
Afhankelijk van uw functie in het spirometrisch proces (uitvoering en/of interpretatie van het longfunctieonderzoek) krijgt u na afloop van de totale cursus een certificaat voor interpretatie en beoordeling of een certificaat voor uitvoering van spirometrie. Dit certificaat is drie jaar geldig en kan verlengd worden verlengd door in die drie jaar (en elke 3 jaar daarna) tweemaal de herhalingscursus (module 6) te volgen, of eenmaal module 6 en eenmaal de online cursus. De CASPIR cursus is ontwikkeld door de CAHAG. De richtlijnen voor verlenging van het certificaat, het verstrekken van het certificaat en de inhoud van de nascholing staan onder supervisie van de CAHAG.

NAW gegevens
Door in te schrijven op deze nascholing gaat u akkoord met het verstrekken van uw NAW-gegevens en mailadres aan de CAHAG.


Aanmelden voor wachtlijst


< Terug