De ROS wijkscan

26 juni 2017

Strategische beslissingen neemt u niet alleen op gevoel, maar ook op grond van feiten. De ROS wijkscan biedt inzicht in de bevolkingssamenstelling, het zorgaanbod en de ontwikkelingen in de zorgvraag in uw werkgebied.

Om uw praktijk goed te kunnen blijven organiseren, moet u strategische beslissingen nemen. Denk aan het aanpassen van uw zorgaanbod, het samenwerken in een gezondheidscentrum of het verhuizen binnen uw wijk of regio. Dan is het goed om te weten hoe uw werkgebied er in de toekomst uit zal zien en hoe de zorgvraag zich zal ontwikkelen. 

De ROS wijkscan geeft met sociaal-demografische en epidemiologische gegevens inzicht in de bevolkingssamenstelling, het zorgaanbod en de ontwikkelingen in de zorgvraag in uw werkgebied.

De ROS wijkscan wordt gebruikt binnen trajecten van samenwerking of praktijkopvolging en bij strategische vraagstukken. De ROS wijkscan wordt als volgt georganiseerd:

  • Een oriënterend gesprek waar het doel wordt geïnventariseerd en de verwachtingen worden afgestemd;
  • Het samenbrengen van informatie in afstemming met de opdrachtgever. ROS/ELANN combineert hiervoor gegevens uit verschillende bronnen. Het gebruik van gegevens is afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever, de beschikbaarheid van gegevens en de regio;
  • Rapportage, presentatie of bespreking van de uitkomsten (met enkele mensen of in een grotere groep);
  • Eventueel begeleiden van het vervolg, afhankelijk van de oorspronkelijke vraag;
  • Vaak maakt de analyse onderdeel uit van een groter traject, waarin ELANN/ROS  de procesbegeleiding zou kunnen verzorgen, zoals een visietraject of de ontwikkeling van een samenwerkingsverband in een gezondheidscentrum.
  • Als onderdeel van een traject zijn er aan de wijkscan geen kosten verbonden. Wordt de wijkscan 'apart' afgenomen zonder vervolg, dan wordt een passende vergoeding in rekening gebracht.

Interesse?

Voor het aanvragen van de ROS wijkscan kunt u bellen of mailen met Petra Mensinga, tel. 050 3666446.