E-health is overal

22 april 2016

Vloggende huisartsen op YouTube, online coaching bij therapietrouw en leefstijlmeting en virtual reality training van medisch personeel. E-health lijkt een ware vlucht te nemen.

Onlangs belde een stad-Groninger student zijn huisarts. Aanleiding: uitslag rond mond en keel. “Stuur ‘es een foto”, was de wedervraag. Aldus geschiedde. Even later volgden diagnose en medicatie via mail.

Zelfzorgondersteuning

E-health wordt snel gerelateerd aan hoogstandjes in topklinische setting. Het voorbeeld toont dat die invalshoek te beperkt is. Een zorgverlener kan e-health toepassen bij het consult, maar er ook ‘zelfzorg’ door zijn patiënten mee ondersteunen. Huisarts Niels Rossen (Venray) doet beide. Zijn website biedt de patiënt online-mogelijkheden voor het maken van een afspraak, receptservice en het stellen van vragen. Patiënteninformatie biedt hij via YouTube. Ook buiten de huisartsenpraktijk ondersteunen eerstelijnszorgverleners zelfzorg via e-health. Oefentherapeut Frank Kleinleugenmors  benut het inzake therapietrouw en diëtiste Jolande van Teeffelen  inzake leefstijlmeting.

Onderwijs

Zelfzorg ondersteunen is een vorm van coachen of ‘onderwijzen’. Dat is de parallel met toepassingen in het medisch onderwijs. Een operatie uitgevoerd in virtual reality: nog niet zo heel lang geleden toekomstpraat, maar onlangs te zien bij de NOS.  Het motief dat de arts voor deze live-uitzending heeft is het leeraspect. In het bijzonder voor arme landen met gebrekkige tot geen klinische leeromgeving, stelt deze techniek tot onderwijs-op-afstand in staat. Dichter bij huis is dat eveneens te vinden. Groningen is een erkende kraamkamer voor start-up-bedrijvigheid. Die bracht onlangs een toepassing voort in het trainen van medisch personeel door middel van ‘gaming’. Oud-studenten van de Hanzehogeschool kwamen met een toepassing op het gebruik van echoapparatuur , ontwikkeld in overleg met het UMCG en getest met ervaren radiologen.

Dossier

Een huisarts zal een bellende student eerder vragen een foto in te sturen dan een hoogbejaarde patiënt. Met de jaren zullen de generaties zelfbewuste patiënten echter toenemen. Zeker voor chronische patiënten ontstaat daarbij de wens om toepassingen die het inzien en beheren van het medisch dossier mogelijk maken. Een uitstekend pleitbezorger hiervan is medisch socioloog Anne-Miek Vroom, die vanuit stichting Ikone adviseert over innovaties in de zorg.

In contact

Enkele van de genoemde voorbeelden kwamen naar voren tijdens het jaarcongres van de collega’s van ROS Amsterdam getiteld ‘Zeg eens E’. ELANN/ROS komt ook graag in contact met eerstelijnszorgverleners die al e-health toepassen of  ermee aan de slag willen. Neem daarvoor contact op met Bert Westerink, b.westerink@elann.nl, tel. 050 3666 444.