Jan Schipper bij afscheid geridderd

22 januari 2016

Op 18 december nam Jan Schipper afscheid als huisarts in Leek. Het werd een heel bijzondere dag met een prachtig symposium én een koninklijke onderscheiding.

foto: Aernout Steegstra | Rudie Wiersma Fotografie foto: Aernout Steegstra | Rudie Wiersma Fotografie

Tijdens het mini-symposium “De toekomst van de huisartsenzorg” dat Jan als afscheid organiseerde, kreeg hij, tot zijn eigen verbazing, een koninklijke onderscheiding opgespeld. Hij kreeg het lintje vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten en zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de huisartsenzorg in de provincie Groningen en Noord Drenthe.

Gedurende vrijwel zijn gehele werkzame leven als huisarts is bestuurlijk actief geweest binnen de beroepsgroep huisartsen.  Vanaf 1988 is Jan als penningmeester jarenlang verbonden geweest aan zowel de toenmalige Regionale Huisartsen Vereniging Hunsingo, Fivelingo en Westerkwartier, als het bestuur van de Districts Huisartsen Vereniging Groningen (tegenwoordig: LHV-Huisartsenkring Groningen) én het bestuur van de Stichting Huisartsengeneeskunde Groningen.

Verder is Jan oprichter en penningmeester geweest van de Stichting Continuering Huisartsenzorg (SCHNN).  In de tijd dat een aantal huisartspraktijken in de krimpgebieden in onze provincie niet opvolgbaar waren, nam deze stichting die praktijken in beheer, zette  waarnemers in en zorgde er op die manier voor dat de huisartsenzorg gecontinueerd kon worden. Sinds 2007 is Jan eveneens actief bij de Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC), die mede door hem is opgericht en waar hij  als penningmeester voorlopig actief blijft.

Het penningmeesterschap loopt als een rode draad door zijn bestuurlijke leven. In combinatie met zijn vooruitstrevende visie is Jan van grote waarde geweest voor de ontwikkeling van de huisartsgeneeskunde in de provincie Groningen.